Gayrimenkul Hukuku
Taşınmazlar üzerinde meydana gelen uyuşmazlıkların çözümü konu alan ve taşınmaz üzerinde kurulan hakları düzenleme altına alan hukuk dalı Gayrimenkul Hukukudur. Gayrimenkul hukuku, taşınmazlara ilişkin işlemlerde hak sahiplerinin kanunlar nezdinde sahip olduğu hakları ve sorumlu olduğu ödevleri öngörmektedir. Oldukça kapsamlı uygulama alanına sahip olan bu hukuk dalı; kira sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar ve tapu işlemleri gibi gayrimenkule ilişkin tüm hususları düzenler.
Taşınmazlara ilişkin yasal süreçleri, hak ve ödevleri belirleyen gayrimenkul hukuku, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 4. kitabında tanzim edilen eşya hukukunun önemli ve kapsamlı bir bölümünü ihtiva eder. Gayrimenkul hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümü adına görülen davalardan bazıları şu şekilde sıralanır:
- İstihkak davaları,
- Kamulaştırma davaları,
- Tapu ve tescil davaları,
- Ortaklığın iptali davaları,
- Kira bedelinin tespiti davaları.
Gayrimenkul hukuku kapsamında görülen davalardan bazıları ifade edildiği gibidir. Bunun yanı sıra, Gayrimenkul hukukundan doğan sözleşmelere de değinden isabetli olacaktır:
- Kira sözleşmeleri,
- Kat irtifakı sözleşmeleri,
- İpotek sözleşmeleri,
- İnşaat sözleşmeleri.
Gayrimenkul hukukunun düzenleme ve uygulama alanının geniş olması sebebiyle pek çok hukuk dalı ile yakından ilişkilidir. Yukarıda ifade edilen konuların yanı sıra irtifak hakkı kurulması, ön alım davaları, istihkak ve kamulaştırma davaları da gayrimenkul hukukunun inceleme alanındadır. Öte yandan; ipotek uyuşmazlıkları, müdahalenin meni, izale – i şüyu davaları da bu hukukun düzenleme alanındadır.